Utkast: Feb. 7, 2011
Libyen

Fakta
Huvudstad: Tripoli
Officiellt språk: arabiska
Statsskick: republik
Yta: 1759 540 km²
Folkmängd: 5 900 754
Valuta: Libysk Dinatur
Nationaldag: 1 september
Historia
Arkeologiska fynd tyder på att Libyens kustslätt så tidigt som 7000-talet fr.k. var bebodd av ett neoltiskt folk som hade kunskaper om boskapsskötsel och odling av grödor. Det område som idag är känt som Libyen behärskades senare av en följd olika folk. Fenicierna, grekerna, romarna, vandalerna och bysantinerna innehade hela eller delar av området. Grekerna och romarna efterlämnade ruiner i Kyrene, Leptis, Magna och Sabratha, men i övrigt återstår lite av dessa forntida kulturer
Fenicierna var först med att upprätta handelsstationer i Libyen, när köpmän från Tyros(i nuvarande Libanon) utvecklade handelsförbindelser med berberstammarna och slöt fördrag med dem för att försäkra sig om deras samarbete i utvinning av råmaterial. Vid 400-talet e.Kr. hade Karthago, den främsta av de feniciska kolonierna, utsträckt sin hegemoni över stora delar av Nordafrika, där det uppstod en distinkt civilisation, den så kallade puniska. Puniska bosättningar vid Libyens kust var bland andra Oea (Tripoli), Libdah (Leptis magna)och Sahbrata. Alla dessa låg i ett område som senare kallades Tripolitanien, eller "Tre städer". Libyens nuvarande huvudstad Tripoli har fått sitt namn från detta.
Grekerna erövrade östra Libyen när, enligt traditionen, emigranter från den överbefolkade ön Thera beordrades av oraklet i Delfi att söka sig ett nytt hem i Nordafrika. År 631 f.Kr. grundade de staden Kyrene. Inom 200 år hade ytterligare fyra viktiga grekiska städer upprättats i området: Barka (Al Marj); Euhesperides (senare Berenike, dagens Benghazi, Teuchera (senare Arsinoe, dagens Tukrah) och Apollonia (Susah), Kyrenes hamnstad. Tillsammans med Kyrene var dessa kända som Pentapolis (Fem städer).
Romarna förenade båda regionerna i Libyen, och i över 400 år var Tripolitania och Cyrenaica välmående romerska provinser. Romerska ruiner, såsom de i Leptis Magna, vittnar om regionens vitalitet där både folkrika och små städer åtnjöt stadslivets bekvämligheter. Köpmän och hantverkare från många delar av den romerska världen etablerade sig i Nordafrika, men Tripolitaniens städer behöll sin puniska karaktär och Cyrenaikas städer sin grekiska. Araber erövrade Libyen på 600-talet e.Kr. Libyen var en av det bysantinska rikets utposter fram till den arabiska invasionen på 600-talet. Inte förrän på 1000-talet företog araberna någon nämnvärd kolonisering och islamsk religion och kultur började vinna insteg. De första 1000 åren under islamskt styre var landet uppdelat i två regioner: Tripolitanien styrdes från det närbelägna Tunisien, medan Cyrenaika snarast kunde betraktas som ett egyptiskt område. Någon organiserad regering fanns knappast, och utanför städerna längs kusten var beduinstammarna nästan helt oberoende.
Under de följande århundradena antog många av de inhemska folken islam och även arabiska språket och kulturen. Osmanska turkar erövrade landet vid mitten av 1500-talet och de tre staterna eller "vilâyeten" Tripolitanien, Cyrenaika och Fezzan (som utgör Libyen) förblev delar av deras imperium med undantag för den verkliga autonomin under Karmanliddynastin. Karamanlidynastin härskade från 1711 till 1835 främst i Tripolitanien, men hade vid mitten av 1700-talet även inflytande i Cyrenaika och Fezzan. Detta utgjorde en första glimt i den senare historia av det förenade självständiga Libyen som skulle framträda två århundraden senare. Återföreningen skedde dock genom en invasion ( Italiensk-Turkiska kriget1911–1912) och ockupationen som började 1911 när Italien samtidigt gjorde de tre regionerna till kolonier. Det italienska styret varade mellan 1911 och 1943.
Efter kriget 1911–12 mellan Turkiet och Italien ockuperade italienarna Tripolitanien och Cyrenaika, men fick, i likhet med turkarna, problem med senusierna. Först sedan senusiernas ledare Sisi Umar al-Mukhtar tagits till fånga och avrättats 1931 kunde italienarna besätta Libyen. På 1930-talet slog sig tusentals italienska bönder ner i Tripolitanien och Cyrenaika, men andra värlskrigets utbrott hejdade fortsatt kolonisation.
Italien antog 1934 namnet "Libyen" som officiellt namn för kolonin (som bestod av provinserna Cyrenaika, Tripolitanien och Fezzan). Kung Idris I, Emir av Cyrenaika, ledde det libyska motståndet mot den italienska ockupationen mellan de två världskrigen. Det italienska styret blev extremt brutalt och befolkning halverades genom svält, flykt eller genom att de blev dödade av kolonialmakten. Under Mussolinis regeringstid hårdnade förföljelsen av befolkningen med införande av koncentrationsläger och repression av folkmordskaraktär . Gränsen till Egypten spärrades av med ett 320 kilometer långt taggtrådshinder.
Under andra världskriget blev Libyen ett slagfält, när britterna försökte hindra tyskar och italienare att tränga in i Egypten och ta Suezkanalen. 1943 trängde den brittiska 8:e armen ut tyskarna och italienarna ur Libyen.
Libyen blev under ökenkriget besatt av Storbritannien och Frankrike. Libyen hade varit skådeplats för de flesta pansarslagen under ökenkriget och det fattiga landets huvudnäring direkt efter kriget var export av metallskrot från de många utslagna pansarfordonen som lämnats kvar. Från 1943 till 1951 administrerades Tripolitanien och Cyrenaika av Storbritannien, medan Frankrike kontrollerade Fezzan. Idris återvände 1944 från exil i Kairo, men avböjde att bosätta sig permanent i Cyrenaika förrän vissa aspekter av utländsk kontroll avlägsnades 1947.Enligt villkoren för 1947 års fredsavtal med de allierade gav Italien upp alla anspråk på Libyen.
Omar Mukhtar (1858–1931) var ledaren för det libyska upproret mot den italienska ockupationen.
Den 21 november 1949 antog Fn:s generalförsamling en resolution som sade att Libyen skulle bli självständigt före 1 januari 1952. Idris representerade Libyen i de följande FN-förhandlingarna. Den 24 december 1951 utropade Libyen sin självständighet som Förenade Kungariket Libyen, en konstitutionell ärftlig monarki under kung Idris.
Idris I var ledare för en islamisk orden, Sanuisya
Upptäckten av betydande oljereserver 1959 och den därpå följande inkomsten av petroleumförsäljning gjorde det möjligt för en av världens fattigaste nationer att upprätta en extremt välbärgad stat. Fastän oljan drastiskt förbättrade den libyska regeringens finanser började folkligt missnöje byggas upp mot den tilltagande koncentrationen av landets rikedomar i händerna på kung Idris och landets elit. Detta missnöje fortsatte att stegras när nasserism och arabnationalism spreds över Nordafrika och Mellanöstern
Den 1 September 1969 genomförde en liten grupp militärofficerer ledda av den då 27-årige arméofficeren Muammar Abu Minyar al-Gaddafi en statskupp mot kung Idris. Vid den tidpunkten var Idris i Turkiet för att få läkarvård. Hans brorson, kronprins Sayyid Hasan ar-Rida al-Mahdi as-Sanussi, avsattes av de revolutionära arméofficererna och sattes i husarrest. Samtidigt avskaffades monarkin och revolutionärerna utropade den nya Libyska arabrepubliken. Gaddafi kallades, och kallas fortfarande, "Broder ledare och vägvisare för revolutionen" i statliga uttalanden och i officiella medier.
Gaddafi har utvecklat ett eget politiskt system som han kallar Den tredje internationella teorin och som är en blandning av arabnationalism, islamism och socialism. Han har skrivit en bok som heter Gröna boken för att presentera sina idéen
Gaddafi ser sig själv som en revolutionär ledare och under 1970- och 1980-talen använde han oljepengar för att propagera för sin ideologi utanför landets gränser. Libyens militära insatser misslyckades dock. Libyen var inblandad i strider i Tchad, men drevs tillbaka från norra Tchad 1987. Libyen har också stöttat internationell terrorism, men det stödet tycktes minska markant sedan FN beslutade om sanktioner 1992. Sanktionerna avbröts i april 1999 och upphävdes slutligt i september 2003.
Motsättningarna mellan USA och Libyen har, i senare historia, varit stora. 1986 bombade amerikansk militär två libyska städer som vedergällning för påstått stöd för terrorister. Från 1980 hade USA ingen ambassadpersonal i Libyen, och USA stängde Libyens ambassad 1981.
USA har på senare tid återupprättat fullständiga diplomatiska förbindelser med Libyen och strök 2006 landet från sin lista över stater som påstås stödja terrorism
Libyens geografi
Libyen är ett stort land och sträcker sig över hela 1759540 kvadratkilometer. Detta gör landet till det 17: största landet i världen. Libyen gränsar till Medelhavet i norr, i väster till Tunisien och Algeriet, i sydväst till Niger, i söder till Tchad och och Sudan och i öst till Egypten. Libyen har en väldigt lång kustremsa på 1770 kilometer, nästan lika långt som Sverige. Så lång kustremsa till Medelhavet har inget annan afrikanskt land.
Libyen består till största del av öken, mer än 90% är öken. Bara längst upp i norr har man ett mildare medelhavsklimat.
Landets huvudstad heter Tripoli och är belägen i nordvästra Libyen.
Libyens främsta naturtillgångar är olja, naturgas och gips
Befolkning
Libyen har till sin stora yta sett en väldigt liten befolkning, den totala befolkningen är 5,9 miljoner. Det betyder att befolkningstätheten bara är 3personer per kvadratkilometer. Detta gör Libyen till ett av de mest glesbefolkade länderna i världen. 90% av befolkning bor dock på 10% av den totala ytan i norr mot Medelhavet. Tripoli är huvustad och tillika den största staden med sina 1,2 miljoner invånare.
Inhemska libyer är en blandning av den berbiska ursprungsbefolkningen och de senare anlända araberna. Det finns små tuareg- (en berberbefolkning) och tebu-stamgrupper koncentrerade i södern, som har nomadiska eller halvnomadiska livsstilar. Bland invandrarna i Libyen är de största grupperna medborgare i andra afrikanska länder, däribland nordafrikaner (främst egyptier och tunisier). Enligt CIA worl dact book utgör libyska berber och araber 97 % av befolkningen och de övriga 3 % är greker, malteser, italienare, egyptier, pakistanier, turkar och indier. Befolkningens medianålder är 23,3 år och medellivslängden är 76,1 år (2007).Det största språket i Libyen är arabiska, som också är det officiella språket. Tamazight (det vill säga berberspråk), som inte har officiell ställning, talas av libyska berber. Berbertalande bor främst i jebel-nafusa-området i Tripolitanien, staden Zuwarah vid kusten, samt stadsoaserna Ghadames, Ghat och Awilja. Dessutom talar tuareger Tamahaq.
Familjelivet är viktigt för libyska familjer. Hur de bor varierar mycket beroende på inkomst och tillgångar, men den absoluta majoriteten har tillgång till bostad. De libyska araberna förde traditionellt nomadiska liv i tält, men även dom är nu bofasta i olika byar och städer. På grund av detta bleknar deras gamla livsstilar gradvis bort. Ett okänt litet antal libyer bor fortfarande i öknen som deras familjer har gjort i århundraden. Största delen av befolkningen är anställda i industrin och tjänstesektorn, och en liten andel i jordbruk
Religon
Islam är den helt klart största religionen i Libyen. 98% av befolkningen har anknytning till islam. Det stora flertalet av libyska muslimer är anhängare Sunniislam. En minoritet ansluter sig till ibadis som är en gren av kharijismen.
Libyen var tills nyligen[ hem för en av de äldsta judiska gemenskaperna i världen, som åtminstone funnits sedan 300 f.Kr. En serie pogromer med början i november 1945 varade i nästan tre år och reducerade Libyens judiska befolkning drastiskt. År 1948 fanns ungefär 38 000 judar kvar i landet. När Libyen hade blivit självständigt 1951 emigrerade större delen av den judiska folkgruppen. Efter sexdagarskriget 1967 tvingades alla judar att fly sånär som på ungefär 100 personer.
Kultur
Som många andra länder i arabvärlden så är det kulturella utbudet inte det bästa i Libyen. Det finns knappt inga teatrar eller konstgallerior. Biografer som visar utländsk film är ytterst begränsat. Däremot så är folkkulturtradionen välmående i Libyen. Det finns många olika grupper som utför sång och dans vid olika festivaler, både i och utanför landets gränser. Det främsta innehållet på Libysk tv är olika sorters libysk musik. De flesta program sänds på arabiska, fast de har en halvtimmes nyhetssändning på engelska och franska varje dag.
Rolig fakta om Libyen
-
Libyen har haft den högsta upmmätta tempratur någonsin i hela världen. Den 13 september 1922 upmätte man hela 57,8grader i skuggan i El Azizza.
-
Nivån vad gäller läs- och skrivkunnighet är den högsta i nordafrika. Över 82% kan läsa och skriva.Man satsar hårt på utbildning i Libyen. Av landets totala budget så avsätts 38% till skolväsendet.
-
Libyen håller just nu på med världens största vattenprojekt på grund av bristen på färskvatten. Man ska nu pumpa upp vatten från stora reservoar som finns i så kallade akvifärer under saharah ut till städerna vid kusten.